Fateme Ahmadi

O artyście

Fateme Ahmadi urodziła się i wychowała w irańskim Sziraz. Dzięki temu, że zajęła pierwsze miejsce na Olimpiadzie z Literatury, pozwolono jej ukończyć dwa kursy dyplomowe jednocześnie. Fateme uzyskała stopień naukowy z literatury polskiej oraz z filmu kolejno na Uniwersytecie w Teheranie oraz na Art University of Tehran. W 2009 r. ukończyła kurs magisterski z lingwistyki ogólnej na Instytucie Nauk Humanistycznych i Studiów Kulturowych w Teheranie. Fateme jako pierwsza otrzymała stypendium Magic of Persia, które dało jej dostęp do dwuletniego programu magisterskiego z filmu na The London Film School. Podczas kursu napisała, dokonała montażu i wyreżyserowała ponad 10 filmów krótkometrażowych, w tym dokumenty dla BBC World. Obecnie Fateme pracuje nad swoim filmem fabularnym, którego akcja będzie dziać się w Londynie i w Teheranie.

Fateme.ahmadi1984@gmail.com


Filmografia"

Scenarzystka i reżyser

•  2013           Shiva, 3 minuty. Warsztat Shirin Neshat, LFS
•  2011-2014    One Thousand & One Teardrops, 17 minut, LFS
• 2012             Jafar khan Has Returned From West!, 12min , perska BBC
• 2012            Ten Nights of Poetry, 26min. Dokument, perska BBC
• 2010            If I Should Die, 12min 58sec. 16mm Kolor, LFS
• 2010            In The West Of London, 2min 32sec. B&W, Reprezentant Komisji Europejskiej w Wielkiej Brytanii i londyńskim Muzeum Kina
• 2010            Summer & The Soldier, 3min 41sec. 16mm. B&W, LFS
• 2008            Occasion, 14min 46sec. HD, Irańskie Stowarzyszenie Młodego Kina (IYCS)
• 2007            An Ape Man, 15min. HD, Ali Ahmadi
• 2006            LIFE, 1min. 16mm. Kolor. Cinema & Theatre College, wydział filmu
• 2006            Alive by Slaughterhouse’ Price, 8min15sec, Fateme Ahmadi
 

Przeszłe wydarzenia

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: