Gerhard Klein

O artyście

Urodzony w 1920 roku w Berlinie. Zmarł w 1970 w Berlinie Wschodnim. Reżyser oraz scenarzysta filmowy. W latach 50. i 60. był jednym z najlepszych reżyserów studia DEFA. W 1946 roku  rozpoczął pracę w studiu filmowym DEFA. Na początku pracował jako scenarzysta filmów krótkometrażowych, następnie zajął się reżyserią przeglądów tygodnia oraz filmów dokumentalnych. Od 1952 roku zaczął zajmować się głównie reżyserią filmów fabularnych. Jego pierwszy film przygodowy „Alarm im Zirkus”, stworzony wspólnie z Wolfgangiem Kohlhaasem, powstał w 1954 roku. Wiele jego filmów adresowanych było do młodego odbiorcy i skupiało się na problemach dorastającego człowieka. Był również reżyserem filmu animowanego „Die Geschichte vom armen Hassan“(1958). Jako rodowity berlińczyk jak nikt potrafił przedstawić w filmie swoje miasto.  Do jego najbardziej znaczących filmów należały „Berlin – Ecke Schönhauser” (1957), a także „Der Fall Gleiwitz” (1961), dzięki któremu zdobył międzynarodową sławę.
 
Filmografia:
Leichensache Zernik (1972)
Geschichten jener Nacht (1967)
Denk bloß nicht, ich heule (1965)
Berlin um die Ecke (1965)
Sonntagsfahrer (1963)
Der Fall Gleiwitz (1961)
Ein Sommertag macht keine Liebe (1960)
Seltsame Jagd  (1959)
Der Schinderhannes (1958)
Die Geschichte vom armen Hassan (1958)

 

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: