Lew Hohmann

O artyście

Niemiecki dokumentalista, reżyser, scenarzysta, członek Arbeitsgemeinschaft Dokumentarfilm. Nakręcił ponad 50 filmów dokumentalnych, głównie dla telewizji. Urodził się w 1944 r. w Schmiedeberg (Kowary); ukończył studia z zakresu budowy maszyn w Chemnitz oraz Wydział Reżyserii w Wyższej Szkole Filmowej w Poczdamie-Babelsbergu. 20 lat pracował jako autor i reżyser filmów dokumentalnych dla DEFA. W latach 1991–1997 prezes i producent w firmie produkcyjnej „Tele Potsdam”, jako autor i reżyser specjalizuje się w historycznych filmach dokumentalnych. Wykładowca akademicki w zakresie mediów na Uniwersytecie w Lipsku, w Wyższej Szkole w Anhalt oraz jako profesor w Wyższej Szkole Magdeburg-Stendal. Obecnie pracuje jako twórca filmowy, autor scenariuszy i spotów reklamowych; był wielokrotnie nominowany do nagrody Adolf-Grimme-Preis.

Filmografia:
Graf Luckner (2008)
Alfred Brehm (2007)
Reinhard Heydrich (2006)
Hugo Junkers (2005)
J.S. Bach (2004)
Martin Luther – Ein Leben Zwischen Gott Und Teufel (2003)
Deutsche & Polen (2001)
Die Preussen – Chronik (2000)

Filmy

Znajdujesz się na stronie archiwalnej. Przejdź do serwisu aktualnej edycji Festiwalu.

Informacje

Udostępnij: